Znanstveni skup o Grgi Gamulinu

Dvodnevni znanstveni skup u povodu stote obljetnice rođenja Grge Gamulina, istaknutog povjesničara umjetnosti te direktora i jednog od utemeljitelja  Instituta za povijest umjetnosti, otvoren je danas u Matici hrvatskoj.

Dvadesetak sudionika skupa, koji organiziraju Institut za povijest umjetnosti i Matica hrvatska, trebao bi osvijetliti različite aspekte znanstvenog, pedagoškog, kritičarskog, teorijskog, književnog i društvenog rada Grge Gamulina (Jelsa, 1910.- Zagreb, 1997.), prenosi Hina.

Grgo Gamulin ubraja se među znanstvenike, pedagoge, autore i javne pregaoce koji su svojim svestranim i plodnim radom obilježili hrvatsku kulturu druge polovice 20. stoljeća, rekao je Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti. Svrha je skupa razmotriti ulogu Grge Gamulina u poslijeratnoj transformaciji povijesti umjetnosti u razgranatu znanstvenu i kulturološku disciplinu. Pritom će se analizirati i drugi složeni odnosi u poslijeratnom društvu i umjetničkom stvaralaštvu kojemu je Gamulin dao važan doprinos, najavio je Pelc.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić podsjetio je kako je mnoge s Gamulinom vezalo iskreno prijateljstvo, ali i iskreni sukobi koji nikada nisu bili osobno motivirani. Kao profesor bio je osoba čije se znanje teško moglo dostići, no iako se s njime kao mladi studenti ponekad nismo slagali, bili smo prisni, dodao je.

Gamulin je predavao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a kao znanstvenik i pisac postavio je temelje atribucijskoj i kritičarskoj grani struke, baveći se starom i suvremenom umjetničkom produkcijom, osobito slikarstvom. Značajne su njegove analize urbanističko-ambijentalne problematike, a ostavio je trag i u povijesti novije hrvatske književnosti. Iako ga je zalaganje za nacionalnu samosvijest i rehabilitaciju kulturne baštine 1971. stajalo gubitka javnih položaja, time nije izgubio utjecaj i značenje u svojoj užoj struci, povijesti umjetnosti.

Bit će govora i o Gamulinu kao likovnom kritičaru, istraživaču renesansnog i baroknog slikarstva, polemičaru, profesoru, pokretaču istraživanja hrvatske umjetnosti 19. i 20. stoljeća, o ikonama u njegovu opusu, a predstavit će se i njegova monografija Josip Račić.