Zimska pjesma

Svakoga tjedna sve je veći popis nepravdi i grozota koje se zbivaju i koje treba bilježiti i u ovakvom skromnom blogu. Ovih dana često mi doslovno pozli kada otvorim novine ili portale, jer puni su jezivih podataka i svjedočanstava. 

I jedno pitanje, koje se u zadnje vrijeme često postavlja, premda zna djelovati deplasirano i nekako bijedno: ima li uopće mjesta za neku dobru vijest?

A dobre vijesti su, baš kao i one loše, iznenadne i neočekivane. Meni je za dobru vijest, prije nekoliko dana, bio dovoljan jedan glas - doduše, prekrasan ženski glas što je izvirio iz ulaza u Marićev prolaz, u Praškoj ulici, u samom centru Zagreba. Mlada žena stajala je na početku prolaza, tek minimalno zaštićena od niske vanjske temperature, i pjevala La vie en rose Edith Piaf. Figurom, frizurom i nekim francuskim štihom čak malo podsjećajući na legendarnu pjevačicu, pjevala je jasno i slobodno kao da vani celziji nisu u minusu, poput većine naših tekućih računa.

U velikim europskim gradovima ulični su muzičari vrlo stara i vrlo kvalitetna pojava. Nerijetko u potpuno prozaičnim prostorima, daleko od svjetlucanja kristalnih lustera u koncertnim dvoranama, možete čuti odlično izvedene note. I u nas se u novije vrijeme, recimo u Zagrebu, na prometne punktove parkiraju glazbeni aspiranti; puno je manje, nažalost, dobroga zvuka, a zna biti i takovih pokušaja da čovjek poželi kockice sira u ušima, poput gostiju u glasovitom kafiću kod Renea (u seriji 'Allo 'Allo), koji se štite od falš-pjevanja  madame Edith.

Zato je onaj ženski glas u Marićevom prolazu bio nešto uistinu posebno. Ne znam,  hravstki ulazak u Europsku uniju ide jako sporo i kilavo, i svakim danom postaje vjerojatnije ono što smo prije sa strahom naslućivali - da će Unija nestati ili se potpuno promijeniti prije ili kada u nju uđemo.

No, zato nas je - što se mene tiče - u Europu toga hladnog zimskog dana uveo glas mlade žene iz Marićevog prolaza. Na trenutak sam pomislio da sam u Beču, Münchenu ili Parizu; i barem na trenutak život je bio - la vie en rose...