Najljepši trg

Među mnoštvom uznemirujućih informacija, naišao sam, srećom, i na jednu - pozitivnu. Da čovjek ne povjeruje! Jedan belgijski turistički portal, www.stedentripper.com, među dvadeset najljepših europskih trgova uvrstio  je i onaj bana Jelačića u Zagrebu.

Zašto zagrebački glavni trg ne bi bio među najljepšima, odmah će netko upitati. Ali, ipak se treba prisjetiti mnogih rasprava o tome kako humanizirati Jelačić-plac, s obzirom na to da se njegov pravokutnik često doima brisanim prostorom.

Spominjani su u tim diskusijama talijanski trgovi što su često "prekinuti" prekrasnim fontanama ili već nekim sadržajima koji usitnjuju goleme plohe. Jer, ta golema ploha - a primjera ima i u drugim europskim gradovima, i to puno većih primjera - u stanju je šetača baciti u priličnu malodušnost. To je onaj osjećaj kada dođete na rub trga i pomislite kako ga nikada nećete uspjeti prijeći...

Vjerojatno zato i u Zagrebu najviše volimo jedan mali trg, popularno zvan Cvjetnim trgom. Od naziva do gabarita riječ je o potpuno user friendly prostoru, eksterijernom dnevnom boravku koji kao da je stvoren da ga čovjek svakodnevno posjećuje.

Svejedno, lijepo je da je Jelačićev trg uvršten, kao dvadeseti, na listu na kojoj se nalaze, primjerice, moskovski Crveni trg, pariški Place de la Concorde, londonski Trafalgar Square, venecijanska Piazza San Marco ili münchenski Marienplatz (na prvome je mjestu, ne treba niti sumnjati, bruxelleski Grote Markt, odnosno Grand Place). Nekako predosjećam da ću ga i sâm odsada drukčije gledati, nekim pogledom koji će odmah prizivati i potporu svih ovih slavnih trgova s kojima se našao u društvu. 

Napokon, Trg bana Jelačića, na kojem sam živio do desete godine, jest trg moga djetinjstva (doduše, za vrijeme tog djetinjstva zvao se Trg Republike), pa zaslužuje nešto  naknadne nježnosti. Ako Belgijancima može biti lijep, može valjda i meni...