Sjećanje na Fabijana Šovagovića

U Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL) održana je tribina posvećena velikanu hrvatskoga glumišta Fabijanu Šovagoviću. Vodili su je Igor Mrduljaš i Miroslav Međimorec. O Šovagoviću su govorili redatelj Georgij Paro i kazališni kritičari Antonija Bogner-Šaban te Boris B. Hrovat. Dijelove iz knjiga čitali su dramski umjetnici Dragan Despot i Anja Šovagović Despot.

Napomenuvši kako su HNK i Dramsko kazalište zaboravili na svoje glumačke velikane, Međimorec je ocijenio kako je večerašnji skup svojevrsna borba protiv zaborava na Šovagovića koji je bio vulkanski glumački temperament s elementarnom i prirodnom genijalnošću. Horvat smatra kako je Šovagović bio jedan od najvećih hrvatskih glumaca 20. stoljeća. Ograničenja nametnuta vlastitom narodu osjećao je kao osobne lance, napomenuo je.

Fabijan Šovagović (Ladimirevci, 1932. - Zagreb, 2001.) jedan je od najvećih hrvatskih glumaca čija su ostvarenja tijekom više desetljeća obilježavala i određivala smjer i kvalitetu hrvatskog glumišta. Bio je član kazališta "Gavella", HNK u Zagrebu, a sudjelovao je i u radu "Teatra u gostima" te djelovao kao slobodni umjetnik. Neka od njegovih najpoznatijih ostvarenja su uloge u predstavama "Lenjin", "Skup" i "Dundo Maroje" te u TV serijama "Prosjaci i sinovi", "Kuda idu divlje svinje", "U registraturi" i "Đuka Begović".