Unatoč nebrizi život u Amazoniji buja

Iako se, prema izvješću WWF-a , svjetske organizacije za zaštitu prirode, objavljenom u Nagoyi, u Amazoniji u prosjeku svaki treći dan otkrije nova biljna i životinjska vrsta, upozoreno je i na strašan scenarij nestanka te nevjerojatne raznolikosti.

Između 1999. i 2009. godine u tom je kutku Zemlje otkriveno više od 1.200 novih vrsta, prema izvješću pod nazivom Živa Amazona, objavljenom u povodu 10. konferencije zemalja sudionica Konvencije o bioraznolikosti (CBD). Među vrstama otkrivenim u proteklom desetljeću su i žaba s neobičnim šarama na glavi koje podsjećaju na ognjene plamičke, papige živih boja bez perja na glavi i zmija anakonda duga četiri metra.

Taj impozantan šareni inventar nedavnih otkrića u šumskome području oko rijeke Amazone, na sjeveru Južne Amerike, koje obuhvaća devet zemalja, čini 637 biljaka, 257 riba, 216 vodozemaca, 55 gmazova, 16 ptica i 39 sisavaca.

Među gmazovima otkrivenim u posljednjih desetak godina su nova vrsta kornjače, 28 zmija i 26 guštera, a među sisavcima riječni dupin koji živi u Boliviji, sedam majmuna, dva dikobraza, osam miševa i pet štakora.

Protivni proširenju zaštićenih područja Zemlje

Širenje zaštićenih područja u svijetu do 2020. jedna je od tema žestokih pregovora u Nagoyi u kojima već gotovo deset dana sudjeluju predstavnici 193 zemlje. Do danas taj status uživa oko 13 posto kopnene i tek jedan posto morske površine našeg planeta.

Nekoliko skupina zemalja, među kojima i EU, predlažu da se te brojke znatno povećaju. U vezi s jednim od prijedloga o kojim se u ponedjeljak raspravljalo - 20 posto za kopno i 10 posto za more do 2020. - nije postignut konsenzus, budući da su Kina i Indija, među inima, bile suzdržane.