Liječenje

Premda smo u stalnoj navali novih i novih informacija i slučajeva skloni one stare zaboravljati, neki se slučajevi jednostavno ne mogu zaboraviti – jer u svakom pristojnom čovjeku bude kako gnušanje, tako i zabrinutost.

Tako sam u utorak ujutro odmah, hitro, na naslovnici Novog lista primijetio kako je podignut optužni prijedlog protiv bivše ravnateljice psihijatrijske bolnice u zaleđu Rijeke, u kojoj je pet godina, od svoje 16. do 21. godine, provela i djevojka koju su tamo prijavili roditelji, navodno zbog droge, a ustvari zbog toga što su bili osramoćeni njezinom seksualnom (lezbijskom) orijentacijom… O cijelom slučaju snimljen je i potresan dokumentarni film, toj temi posvetili smo svojedobno i ovaj mali blog, a nadamo se kako će sudski proces napokon donijeti pročišćenje u ovu jezivu priču.

A da će se na sudu itekako imati o čemu razgovarati, svjedoči, kako piše Novi list, i nalaz komisije Hrvatske liječničke komore, koja je nakon inspekcijskog nadzora utvrdila da je u toj ustanovi na djelu tortura maloljetnih pacijenata. Šokantno je i to što se cijeli slučaj nije dogodio u nekoj poluzaboravljenoj zabiti, nego u okviru jednog od najmodernijih hrvatskih gradova!

Više puta razgovarao sam s ravnateljem jedne od najpoznatijih psihijatrijskih bolnica  u zemlji, i on mi je uvijek objašnjavao koliko se i on i njegovi suradnici trude skinuti stigmu s psihijatrijskih ustanova i bolesnika što se tamo liječe. Ali, dovoljan je jedan slučaj kao što je riječki pa da cijeli taj trud bude zasjenjen, a pacijenti opet postanu krajnje sumnjičavi i nepovjerljivi, u strahu da će netko manipulirati njima i njihovim stanjem.

Zato je jako važno da nam ovo suđenje osigura konačne odgovore o tome tko je i što radio u bolnici Lopača, kako bismo taj neželjeni let iznad kukavičjeg gnijezda ostavili u mračnoj prošlosti; i neka liječnicima i institucijama služi kao podsjetnik savjesti, a eventualnim scenaristima kao predložak za, ovaj put, frapantan igrani film.