Virtualna vatra u Koloseju

Vatrena stihija zahvatit će antički rimski Kolosej u dramatičnom umjetničkom spektaklu nekoliko sljedećih noći kako bi potaknula raspravu o krhkosti europskih kulturnih znamenitosti.

Za umjetnike Thyru Hilden i Pija Diaza izgaranje prostranoga rimskog amfiteatra u virtualnom plamenu bit će kulminacija dugotrajnog projekta koji se koristi videoprojekcijama divljanja vatre kako bi se činilo da znamenite građevine izgaraju.

Željeli smo nešto što simbolizira razaranje i stvaranje u jednom. Željeli smo preispitati bi li nešto trebalo postojati ili ne i što nam baština znači, rekao je Diaz.
Što bi se dogodilo ako uništite muzej ili zgradu, je li uništena i kultura? Treba li to ponovno sagraditi ili imamo istu kulturu kao i prije, upitao se dok su prizori vatrene stihije projicirani s ulaza u Kolosej, čime se dobila iluzija kao da gori iznutra.

Kolosej, prvi put otvoren 80. godine poslije Krista, jedan je od najpoznatijih spomenika antičkog doba. No pretrpio je štetu zbog zanemarivanja posljednjih godina, što je navelo talijansku vladu da potraži privatne sponzore koji bi željeli pomoći u financiranju radova na restauraciji.