"Crnci" hrvatski kandidat za Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je film Crnci Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji najbolji strani film, prenosi Hina.

Film Crnci, nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Kinorama, ratna je drama iz 2009. godine. Priča je to o akciji izvlačenja tijela poginulih branitelja koju priprema zapovjednik voda Ivo (Ivo Gregurević) i koji unatoč primirju želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju.

Preživjeli članovi voda Darko (Rakan Rushaidat), Barišić (Krešimir Mikić), Franjo (Franjo Dijak) i Šaran (Nikša Butijer), mučeni svaki osobnim osjećajima krivice i dilemama, kreću u akciju i u šumi nalaze neprijatelja tamo gde su ga najmanje očekivali - u sebi samima.

Dosad je film sudjelovao na brojnim svjetskim filmskim festivalima, a na prošlogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatne arene za režiju, za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) i za ton (Dubravka Premar).