Osjetite carski duh Splita

U Splitu, još ispunjenom turistima, počela je četverodnevna manifestacija Dani Dioklecijana 2010. Kostimirana zabavno-glazbena priredba i ove godine donosi niz zanimljivih programa, koji će Splićane i njihove goste vratiti u carsko doba grada.

Na sinoćnjem svečanom otvorenju splitskom je rivom i Peristilom prošetala prava carska povorka s rimskim kolima. Publici se obratio sam car Dioklecijan, uz Verdijev Marš pobjede, fanfare i rimske bubnjare.

Zatim se postrojila rimska legija, a na kraju je okupljene zabavljao Tamboo bend. Nije izostalo ni dobre spize iz davnih dana - riječ je o carskoj večeri pod nazivom Što su jeli prvi Splićani?

Večeras je na rasporedu Noć tetrarha, uz predstavljanje vladara i obitelji, borbe gladijatora, a za djecu je tu vrtić iz rimskoga doba. Nedjelja je rezervirana za sport - donosi starorimski nogomet na rivi i carsku vaterpolsku feštu uz Gorana Karana.

Posljednjega dana, u ponedjeljak, Dioklecijan će pozdraviti okupljene prije odlaska. I sve to praćeno pjesmom, plesom, ićem i pićem.