Englez propješačio cijelu Amazoniju

Englez Ed Stafford (34) u ponedjeljak je, nakon gotovo dvije i pol godine hodanja i više od 6500 prijeđenih kilometara te 50 tisuća pretrpljenih uboda komaraca i drugih insekata, postao prvi čovjek koji je pješice prošao cijelo područje Amazonije.

Na najteži pothvat na svijetu Stafford je krenuo s prijateljem 2. travnja 2008. s izvora Amazone u peruanskim Andama. Prijatelj ga je napustio nakon tri mjeseca hoda. Nakon pet mjeseci pridružio mu se peruanski farmer Gadiel Sacnchez Rivera, isprva samo kako bi "tom luđaku pomogao da izbjegne brojne opasnosti duž puta", ali je ipak ostao s njime do kraja.

U ponedjeljak je Stafford stigao do ušća Amazone u Atlantik, na plažu Maruda u Brazilu. Ne mogu vjerovati da sam ovdje, uskliknuo je ulazeći u more. Dokazao sam da, ako stvarno želite nešto učiniti, možete i nemoguće.

Smrtna opasnost posvuda

Bila je to prava, za život opasna, avantura. Osim što je pretrpio 50 tisuća uboda kojekakvih insekata, putem su ga napadale anakonde i vrlo opasne električne jegulje. Borio se s infekcijama, povremeno i s glađu, morao je budno paziti na krokodile, dvaput je nakratko završio i u zatvoru, a gađali su ga i indijanci svojim strelicama.

Pauci i otrovne stonoge bile su nam stalna prijetnja, kao i zmije otrovnice. Od njihova se ugriza iskrvari i umre ako se ne rabi protuotrov, ali o nečem takvom nisam htio ni razmišljati kao i da bi nas mogli napasti grabežljivi jaguari. Najveći problem zadao mi je ubod muhe u tjeme, kad je ispod kože položila jajašca. Da bi ih se riješio, rabio sam superljepilo i iglu. No mjesta za strah nije bilo, jer bih ga uvijek odagnao mislima o svome domu u Leicestershireu i povratku kući, napisao je.

Ova južnoamerička rijeka najbogatija je vodom na zemlji, a još je sporno je li duža od Nila. Bivši britanski vojnik cijelim se putem koristio uređajem za satelitsku navigaciju, a s računalom je bio u kontaktu s najmilijima, vodivši i blog na svojoj interntskoj stranici.