Odmor po mjeri

Već sam to spominjao na ovom mjestu, ali moram ponoviti: Zagreb je najljepši ljeti, negdje između kraja srpnja i dvadesetog kolovoza, kada se smiri i utiša. 

I dok se nekad smatralo potpuno neprimjerenim srce ljeta provesti u gradu, čini mi se kako se danas povećava broj onih što cijene prednosti te lijene i ugodne atmosfere opustjeloga Zagreba. Kako kaže moja kolegica s kojom sam neke večeri čavrljao na pločniku (kao da smo u nekom lounge baru), sav je stres u ovom trenutku na Jadranu - a u gradu ga nema.

Ali zato se ima gdje otići i što pogledati, bilo da je riječ o histrionskoj premijeri ili najnovijem filmu s pulskog ili motovunskog festivala. Na djelu su i programi poput onog u kinu Europa, simpatičnog naziva "Propustili ste - pogledajte", gdje se može nadoknaditi sve što nismo stigli - ili nam se jednostavno nije dalo  - tijekom godine. 

Oni koji hoće i vole biti u matici uvijek će ljeti juriti na more, jer to se tako radi. Ali, vjerujem da će vremenom uočljivijom postati i individualizacija želja te krojenje odmora po uzorku koji nama, baš nama, najviše odgovara. Ono što je potrebno za takav odmor jest želja za nečim drukčijim, malo mašte i dosta informacija. Jer,  upravo je drukčije ono što nas ponekad najviše odmara.

Jeste li znali, recimo, kako se odlično možete odmoriti na području Slavonije, Baranje i Srijema, gdje ima pregršt lijepo uređenih mjesta i sela i isto takvih vinarija i restorana? I sve to  bez gužve i naguravanja, uz dodatak izležavanja na nekoj od pješčanih dunavskih plaža. 

I još nešto: svi ti alternativni odmori obično su značajno jeftiniji od morskih. I zanimljiviji; Jadran, nažalost, zna u  sezoni biti jako dosadan i prvoloptaški, čak i u elitnim destinacijama. Što se tiče državne kase, pak, dobro je da puno ljudi još nije to shvatilo...