Nagrađeno troje hrvatskih filmaša

Glavnu nagradu na 24. filmskom festivalu u Herceg Novom Veliku zlatnu mimozu za najbolji film dobio je film Projekt Frankenstein mađarskog redatelja Kornela Mundruczoa.

Nagrade je dobilo i troje hrvatskih filmaša. Redatelj Rajko Grlić dobio je Zlatnu mimozu za film Neka ostane među nama, a podijelio ju je s bugarskim redateljem Kamenom Kalevom (Istočne igre). Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Rade Šerbedžija za ulogu u filmu Sedamdeset dva dana. Film je režirao njegov sin Danilo Šerbedžija. Zlatnom mimozom okitila se i Zrinka Cvitešić za ulogu u filmu Na putu Jasmile Žbanić.

Posebno priznanje žiri je dodijelio autoricama filma Neke druge priče, omnibusa sastavljenog od pet priča koje su snimile redateljice iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije. Film u kojem je sudjelovala i hrvatska redateljica Ivona Juka nagrađen je kao ohrabrenje svim redateljicama u ovom dijelu svijeta, zbog originalnog pristupa da se pet žena ujedini u zajednički projekt.

Nagrada koja nosi ime dugogodišnjeg prvog čovjeka hercegnovskog filmskog festivala Milana Žmukića, za izniman doprinos afirmaciji festivala, pripala je srpskoj dramskoj umjetnici Miri Banjac.