Tajne skice u Sikstinskoj kapeli?

Slavni renesansni umjetnik Mikelangelo Buonarotti na slikama figura na svodu Sikstinske kapele sakrio je svoje anatomske skice od Pape Julija II., brojnih vjernika i historičara, kritizirajući tako Crkvu koja je prezirala znanost.

Na tom remek-djelu radio je od 1508. do 1512. godine. Dr. Frank Meshberger otkrio je da je na slici Stvaranje Adama nacrtana savršena skica presjeka ljudskog mozga. Veo koji je naslikan oko Božjeg tijela Meshberger objašnjava kao poruku da Bog Adamu nije dao samo život nego i ljudsku inteligenciju.

Stručnjaci za neuroanatomiju Ian Suk i Rafael Tamargo na svodu su uočili još nešto. U području Božjeg vrata i grla vidi se jasna i precizna skica leđne moždine, moždanog stabla, očiju i optičkih živaca. Zbog toga tvrde da iskrivljeni vrat Boga nije pogreška, nego skrivena poruka. Na plafonu je vidljivo da je Mikelangelo nacrtao i bubrege. Vjeruje se da su mu bili interesantni jer je imao problema s kamencima.

Zaključci su objavljeni u znanstvenom listu Neurosurgery. Poznato je da je Mikelangelo, uz to što je bio kipar i arhitekt, poznavao i anatomiju - jer je kao sedamnaestogodišnjak secirao ljudska tijela. Ipak, smatralo se da je Talijan sve svoje crteže i bilješke uništio.

Postoji teorija da njegova slika odvajanja svjetla od tame predstavlja borbu između religije i znanosti. Postavlja se pitanje i je li u Sikstinskoj kapeli zaista naslikano ono što stručnjaci tvrde ili svako za sebe vidi sliku koja njemu ima neko značenje.

Iako se autori u svojem članku ne upuštaju u nagađanja o mogućem tajnom značenju skrivenih skica, pišu kako je Mikelangelo, koji je u kasnijem razdoblju života postao sklon spiritualizmu, možda želio poručiti da čovjeku nije potrebna Crkva kako bi komunicirao s Bogom, što se tada smatralo herezom.

Nakon smrti, Mikelangelo je prema svojoj želji sahranjen izvan Vatikana, u grobnici u Firenci.