Intendant

Ovo je tema o o kakvoj, valjda, snivaju svi komentatori kulturnih zbivanja – glazbenik najčešće povezivan s estradnim miljeom predložen je i imenovan intendantom jedne od najvećih i najvažnijih kazališnih kuća u Hrvatskoj. Riječ je o Dušku Mucalu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, odnosno o prijedlogu Kazališnog vijeća te kuće što ga je prihvatilo splitsko Gradsko vijeće, ali treba ga još potvrditi i ministar kulture.

S obzirom na to da mi je intelektualni snobizam izuzetno stran i antipatičan – a ta pojava zna napraviti više zla od „očekivanih neprijatelja“ – najprije sam suzbio u sebi poriv da viknem: Kako, molim?! I poslušao sam sve što je gospodin Mucalo o svojoj kandidaturi i  kvalifikacijama rekao u Dnevniku 3 Hrvatske televizije. Uglavnom, Duško Mucalo sebe tu vidi kao menadžera u kulturi, odnosno menadžera koji će izborom suradnika – direktora  drame, opere i baleta – potvrditi svoje planove i vizije o budućnosti HNK Split.

Na popisu uglednih zanimanja intendant velike kazališne kuće ima posebnu težinu. On nije samo „rukovoditelj“, „direktor“, „upravitelj“ ili, ako hoćete, „menadžer“ institucije, već ono što u engleskom jeziku lijepo nazivaju statement, stav kojim jedna društvena sredina i sebi i svijetu pokazuje tko su njezini vrhunski kadrovi. Vrhunski redatelj, vrhunski glazbenik, vrhunski glumac, vrhunski dramatičar ili pisac, vrhunski teoretičar, neki su od onih koje, u takvom shvaćanju pojma intendanta, možemo vidjeti na tom mjestu.

I pored svih simpatija koje možemo imati prema karijeri gospodina Mucala, on ipak ne pripada tom užem izboru preporučenih kadrova. Jer, nije intendant – ili ne bi trebao biti – samo menadžer, već ličnost koja će spojiti svoju elitnu biografiju i nadahnuće u oblikovanju programa jednoga velikog i starog kazališta. Znate, to su oni ljudi čije biste kasnije gledamo, izložene u foajeima...

Tko želi ulaziti na velika društvena vrata, mora se pomiriti s tim pravilima.