Peticija

Prebirući po vijestima na internetu, jedna me uistinu zapanjila. Postoji peticija protiv boravka popularne emisije Na rubu znanosti u Znanstveno-obrazovnom programu Hrvatske televizije! Drugim riječima, potpisnici peticije, ugledni znanstvenici, zalažu se da se emisija premjesti u Zabavni program.

Ne pišem ovo samo zbog nekakve podrazumijevajuće obrane kolege Krešimira Mišaka i njegove, stvarno zanimljive i uspješne, emisije. Pišem ovo zbog toga što mislim da ovakva peticija izvrsno odražava stanje duha u Hrvatskoj, stanje koje nije elastično, moderno ni maštovito. Ponajprije, naziv emisije njezin je program: Mišak lijepo kaže da se kreće rubom znanosti i bavi se intrigantnim pitanjima i temama, ali ne nudi, naravno, tvrdnje i odgovore. Znatiželjnom čovjeku, napokon, za mentalnu igru dovoljna je provokacija, a odgovore će, kako kaže uobičajena fraza, ionako pokazati vrijeme. Tako će neke stvari koje nam se danas čine pseudoznanstvenima možda jednom postati itekako znanstvene, a neke koje nam se u ovom trenutku čine jako, jako znanstvenima možda će u budućnosti biti otpisane kao promašaj.
    
Zato ne vidim zašto bi emisiju trebalo seliti u neki drugi program, jer čak i pseudoznanost, odnosno nedovoljno znanstveno objašnjeni fenomeni, po svojoj prirodi i u  širem smislu pripadaju takvom programu; preciznije, njegovom rubu. Čemu strah od toga? Mišak je od studija s dva stolca, takoreći ni iz čega, stvorio prepoznatljivu i omiljenu emisiju, uređujući je i vodeći vrlo decentno; ne napada on niti omalovažava Službenu Znanost, on samo prikazuje ono što zanima i njega i gledatelje. 

Ipak, ima još jedan razlog zbog kojeg ovo pišem; pišem, naime, i zbog sebe. Kako sam i sâm sklon nekonvencionalnom pristupu u televizijskom programu u kojem radim – a to je Program za kulturu – sada mogu očekivati da grupa uglednih kulturnih djelatnika potpiše peticiju kojom se traži da me se izmjesti u Zabavni program, zajedno s mojim skečevima te nedovoljno smjernim odnosom prema Kulturi. 

Uglavnom, čini se kako bi Zabavni program HTV-a mogao, u bližoj budućnosti, postati bogatiji za jednu redakciju na kojoj bi pisalo: Pseudoredakcija. A zaštitni znak mogao bi biti jedan od onih klaunova s velikim cipelama...