Život na sjeveru

U nedjeljnom Dnevniku HTV-a najprije me zainteresirala jedna tema iz zdravstva, o kojoj sam namjeravao nešto napisati u ovom blogu, no onda je, pri samom kraju, emitiran prilog o (napokon) nečem pozitivnom: Varaždin, Samobor i Čakovec na samom su vrhu najpoželjnijih hrvatskih gradova za život, prema istraživanju magazina Forbesa.

I pozitivna je tema prevladala. Varaždin na prvom mjestu, Samobor na drugom, Čakovec na četvrtom (na trećem je Dubrovnik, Zagreb na petom) – sjever Hrvatske možda ne nudi jako ugodnu klimu, ali tu su sjajni srednji i manji gradovi krojeni za ugodan život. Ti se gradovi možda ne spominju prečesto, ali vjerujem da oni koji u njima žive itekako znaju cijeniti prednosti humanih gabarita svojih obitavališta. 

Kad se god zateknem u Varaždinu, čini mi se da je to grad iz kojeg su se povukli problemi, barem oni veći; kao da su svi zadovoljni svojim životima. Znam da je to samo možda površan turistički dojam, no riječ je uistinu o vrlo lijepom i uređenom gradu, pravom butiku za stanovanje. Tu je respektabilna kultura, kazalište i Barokne večeri, ali i popularni Špancirfest, koji je, unatoč temeljno populističkom karakteru, svih ovih godina održao razinu otmjenosti i mjere.

Legendarno izletište, sa svojim glasovitim restoranima i kolačima, Samobor je sjajan gradić u kojem se može živjeti mirno, a raditi (stresno, ili kako god) u Zagrebu. Govorim to jer znam puno krasnih Samoboraca što rade u metropoli; srdačni su, druželjubivi, hedonisti, a opet nenametljivi te – bez obzira na to piju li ili ne piju vino z lonci  - u poslu pouzdani i upravo izvrsni.

Čakovec ne poznajem, premda, zahvaljući nekim poslovnim angažmanima, mislim da će se i to uskoro promijeniti. Uostalom, glavni grad regije iz koje dolazi jedna od najljepših svjetskih pjesama, Vehni, vehni fijolica, jednostavno mora biti odličan.

O ljepoti i guštu života na Mediteranu već se valjda sve reklo. Zato mi je drago da ovaj put možemo pohvaliti i nešto sasvim drukčije – život na sjeveru!