Simboli

Stvarno je nevjerojatna i zapanjujuća zrakoplovna nesreća u kojoj je nestao vrh cijele jedne države! Pad poljskog aviona kod Smolenska već je danima glavna tema medija, osobito s obzirom na to da je u padu poginuo i sâm poljski predsjednik te njegova supruga. Razlog ranojutarnjeg državničkog leta bilo je obilježavanje 70. godišnjice pokolja Poljaka u Katynskoj šumi. 

Bilo bi vrlo neumjesno nagađati kako se i zašto dogodila ova nesreća; istrage koje se u ovakvim slučajevima provode obično su vrlo duge i pedantne. No, ako postoji televizijski program koji mi je izuzetno zanimljiv i koji ne propuštam, onda je to dokumentarno-igrana serija Istrage zrakoplovnih nesreća na kanalu National Geographica. U jednosatnim epizodama opisane su mnoge nesereće s većim ili manjim posljedicama – u jednoj epizodi tako je istražena nesreća kod Dubrovnika u kojoj je poginuo i američki ministar Ron Brown – i gledatelj tu svašta može naučiti i o letnoj rutini i o izvanrednim situacijama u zraku. 

E sad, ne sjećam se niti jednog slučaja iz te serije da je zrakoplov pokušavao sletjeti čak četiri puta; to bi moglo jedino značiti da je čitav let bio u očajničkoj situaciji, pa se i bilo kakvo slijetanje činilo boljim od jednostavnog čekanja da avion sam padne. Kod poljskog predsjedničkog zrakoplova, možemo pretpostaviti iz dostupnih podataka, nije bila riječ ni o kakvom očaju, već prije o silnoj želji da se u određeno vrijeme bude na određenom događaju. Simboliku koju ovih dana iščitavaju u vezi s nesrećom, o prokletstvu Katynske šume koja ponovo guta žrtve, treba gledati s druge strane; jer, prije bi se moglo zaključiti da je ustrajavanje u simbolima i obilježavanjima dovelo do tragedije. A odustajanje bi, u tom trenutku, ustvari bila zrela i realna odluka.    

Čitam i o VIP-sindromu u zračnom prometu, koji je komplementaran s ovim što je ranije rečeno, odnosno o pritisku na pilote da se državnički letovi izvedu kako su planirani, bez obzira na novonastale teškoće. Ima tu možda nešto i od onog uvjerenja kako nije moguće da se zrakoplov s takvim putnicima sruši. Poljski Air Force One, nažalost, jeziv je demantij takvog uvjerenja. 

Staro je pravilo – sve što leti može i pasti.