Usporedbe

Gledao sam prije dan-dva jedan od šarenih bjelosvjetskih TV-programa i u stanci između dvije omiljene serije, onako usput, pogledao i prilog o nasljednici te celebrity-figuri Paris Hilton. Veselim glasom u tom se prilogu usporedilo Hiltonicu s nekim vrlo utjecajnim plavušama iz bližih i daljih vremena, odnosno s princezom Dianom i Marilyn Monroe.

Što se tiče princeze Diane držim kako joj je slava ipak ponajprije izvirala iz njezinog, da tako kažemo, visokog položaja, no usporediti se sa slavnom glumicom kao što je Monroe potpuno je sumanuto. Otišao sam pročeprkati po internetu i pronašao kako je tu usporedbu, koju je navodno sama izvela, Paris Hilton porekla. Ali izjava se očito još povlači po medijskim serpentinama, jer se podaci ne provjeravaju dovoljno ili, tko zna, možda demantiju nitko nije povjerovao.

Bilo kako bilo, očito smo se zatekli u čudnom vremenu kada su i takve usporedbe moguće, tko god da ih je napravio. Nekad takvu rečenicu, kolikogod autentičnu, vjerojatno nitko pri zdravoj pameti ne bi objavio. Bez obzira na to što je uvijek bilo društvenih zvijezda, takozvanih socialites, i ljudi koji u osnovi nisu radili ni napravili ništa epohalno (ali su uvijek bili prisutni u kronikama posvećenima bogatima i slavnima), za pravu slavu ipak se trebalo malo više potruditi. Danas je počesto dovoljno biti „umrežen“ i označen kao celebrity, pa da se čovjek počne osjećati bliskim velikanima. Razmišljajući o razlozima koji su do toga doveli, dosjetio sam se sljedećeg: brzi i pohlepni mediji vole takve celebrity-ljušture jer su im uvijek na raspolaganju! Ustvari, ti likovi kao da su zaposleni da ispunjavaju medije; oni drugi, koji nešto rade, ne bi našli ni izdaleka toliko vremena.   

Možda je Marilyn Monroe svojom karizmom i planetarnom slavom pridonijela oblikovanju današnje kulture celebrityja, no još uvijek bilo bi uputno i pristojno razlikovati – da se izrazimo prigodnom slikom – hotel Hilton od nekog anonimnog pansiona. Valjda i drskost negdje prestaje.