Život s Jaltom

Na stranici za internetsku prodaju ulaznica vidim kako se mjesta za mjuzikl Jalta, Jalta mogu naći tek u travnju. Prije toga tek po jedna ulaznica na ponekoj izvedbi, ako u kazalište Komediju idete sami.

U sredini u kojoj svi najčešće kritiziramo i prozivamo – nažalost razlozi za to nikad ne posustaju – postoje i neke neupitne vrijednosti. Jedna je od njih mjuzikl Jalta, Jalta Milana Grgića i Alfija Kabilja, sjajno glazbeno-scensko djelo koje su mnogi od nas, tijekom desetljeća, višekratno gledali. Moja prva Jalta bila je u dobi od deset ili jedanaest godina, dok su ostale – njih barem pet – slijedile određenim ritmom kroz život. Za one koji je još nisu vidjeli, Jalta je pripovijest o backstageu glasovite konferencije u Jalti 1945. godine, kada su čelnici najvećih sila odlučivali o izgledu poratnoga svijeta. Osim što su u mjuziklu ti čelnici i predsjednici u drugome planu, jer humorne situacije i zavrzlame predstavljaju nam njihovi sobari zajedno s domaćicom susreta Ninom Filipovnom. Ta paralelna povijest ismijava i razobličava onu službenu, pravu, udžbeničku, a eskapistički zamišljaj o zelenoj livadi, jedinom mjestu na svijetu koje ne podliježe geografskim apetitima i podjelama, dirnut će svakoga gledatelja. 

Pun izvanrednih songova koji ostaju u uhu, ovaj mjuzikl voljen je i zbog spomenute gorko-smiješne pozadinske priče, s kojom se gledatelj može poistovjetiti. Svi mi naime živimo naše male pozadinske živote negdje iza velike pozornice povijesti i svi mi podjednako sanjamo o nekoj zelenoj livadi koja će nas osloboditi tamne slike stvarnosti. U tim snovima i čežnjama posežemo za djelima – knjigama, filmovima, glazbom, predstavama – što će u nama osloboditi mogućnost da svijet osjećamo i razumijemo bolje i slojevitije. Najbolja od tih djela nazivamo – remek-djelima. Mjuzikl Jalta, Jalta sigurno je jedno od njih.