Predatori

Sada je jasno kako usprkos apelima, medijskim akcijama, humanitarnim koncertima i ostalim sredstvima kojima građani žele ukazati na nepodnošljive probleme, i dalje divlja maloljetničko nasilje na ulicama. Jezivi slučaj dječaka koji je bio žrtvom višesatnog iživljavanja pokazuje kako se i dalje svi zgražamo, ali nemamo uvjeravanja da će se napokon s tim problemom netko početi obračunavati. Jer, porez, između ostalog, plaćamo da bismo svi mi i naše obitelji bili sigurni na cesti.

Ne možemo očekivati manje od otvorenog angažmana Vlade koja mora potaknuti puno energičnije postupke u radu na ovom problemu. Drugim riječima, borba protiv ovakvog nasilja mora postati Prioritet – baš tako pisano, s velikim P. Nakon svakog nevjerojatnog slučaja eto novog, i stvarno ne treba čekati još stravičnije primjere nečeg što je očito postalo trend. Povremene rasprave i sociopsihološko objašnjavanje kako je ta silna agresija lako objašnjiva u poratnim i k tome tranzicijskim sredinama nisu dovoljni; jednostavno, traži se efikasno djelovanje.  

Posebna strategija potrebna je i u medijskom predstavljanju ovog problema. Jer, utjecaj medija jako je osjetljiv; ako zaključe kako im medijski napisi donos neku perverznu, patološku vrst «slave», zlikovci i nasilnici mogu čak biti potaknuti na svoje bolesne naume.

Zanimljivo je, primjerice, kako su generacije profesora književnosti, govoreći o djelu Charlesa Dickensa, upućivali đake na nezamislivo nehuman tretman koji su u viktorijanskoj Engleskoj imala obespravljena djeca s ceste i iz najnižih slojeva; vješalo ih se kao odrasle, kao najgore lopove, možda i za najsitnije prekršaje. Stoljeće i pol kasnije događa se obrat: djeca i maloljetnici znaju biti tako monstruozno nasilni da i najrazvijenija društva i zakonodavstva donose posebne zakone po kojima im je moguće suditi kao odraslima.

Paušalnog rješenja, naravno, nema. Svaki zločin ima svoj otisak; i dok će neki zločini biti objašnjivi lošim utjecajima obitelji, društva, ulice, jedan dio njih imat će krajnje poremećen i sadistički potpis onih likova koje vješta spisateljica Patricia Cornwell, majstorica forenzike, jednostavno naziva – predatorima.