Meštrović u izvedbi street arta

Na dasci / Atelijer Meštrović & Street art, naziv je međunarodne akcije u kojoj posljednja dva dana sudjeluje šest street art umjetnika. U atriju Atelijera Meštrović autori su izveli svoje interpretacije djela Ivana Meštrovića, na daskama kojima su zbog radova na zgradi Ustavnoga suda zaštićene Meštrovićeve skulpture te stupovi.

Kustosi Atelijera Meštrović odlučili su dovesti Meštrovićeva djela u izravan dijalog sa street artom, i prenijeti onaj živi, vanjski svijet ulice u zadani ambijent muzeja – nekadašnjega Meštrovićeva doma.

Zamjenska ulazna vrata (originalna vrata Drage Iblera iz 1925. upravo se restauriraju) i daske postavljene kao zaštite zbog radova na obližnjoj zgradi Ustavnoga suda oko skulptura i stupova u atriju AM-a, pružile su zanimljivu situaciju i mogućnost za ostvarenje projekta, čije je trajanje određeno krajnjim rokom zaštite.

Šestero street art umjetnika iz Zagreba, Rijeke, Beograda, Hamburga i Den Haaga (Marko Zets Prpić, Filip Morka Burburan, Aleksandar Angel Milivojević, Ronald Aleksander, Lindgreen, Matthias Flying Fortress Raab i Slaven Lunar Kosanović), nekoliko je dana boravilo u atriju Atelijera Meštrović, gdje su na daskama izvodili svoje interpretacije Meštrovićevih skulptura.

Ovaj neobični umjetnički spoj prošlosti i sadašnjosti otvoren je danas u 12 sati u zagrebačkom Atelijeru Meštrović, Mletačka 8.