Ekskluzivno s Južnog pola za HRT

Nakon povratka s Južnog pola inženjer Damir Šimpović, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", kazao je da ondje ljudi ima samo tijekom ljeta, odnosno za vrijeme naše zime.

Šimpović
se na Antarktici, kako je kazao, bavio sustavom koji omogućuje kontrolu nad antarktičkom postajom Princess Elizabeth Antarctica te svim njenim vitalnim dijelovima tijekom cijele godine bilo gdje iz svijeta.

Naglasio je da ta postaja mora biti dostupna tijekom cijele godine bez obzira na to što tamo nema nikoga.

U razgovoru putem Skypa s Henryjem Robertom, zamjenikom voditelja antarktičke postaje Princess Elizabeth Antarctica, doznali smo da je danas ondje prekrasan dan, vjetrovito je, ali je vedro.

Govoreći o postaji kazao je da je ona izgrađena između 2007. i 2009. godine.

- Zamisao je da se izgradi postaja za znanstveno istraživanje. Svijetu želimo pokazati da je postaju moguće izgraditi u okrutnim uvjetima i učiniti ju vrlo održivom. Ako je to moguće učiniti na Južnom polu onda je to moguće učiniti bilo gdje na svijetu. Svi možemo ograničiti svoj negativni doprinos klimatskim promjenama, dodao je.

Postaja je organizirana na taj način da s napaja putem solarnih panela i vjetrenjača, a radi samo od strudenog do kraja veljače.

- Voda se koristi od snijega koji se otapa, a tom vodom i kuhamo. Ne možemo otpuštati onečišćenu vodu u okoliš. Tu su nam korisna vrlo složena postrojenja za pročišćavanje vode, kako bismo recikliranu vodu za tuširanje i ostale stvari, rekao je Henri Robert i dodao da im hrana stiže brodom.