Uloga vina u ljudskoj prehrani i utjecaju na zdravlje

Odavno se znaju dobrobiti umjerenog pijenja vina, no što ta stara izreka: "Pij malo, pij dobro" uistinu znači, interes je mnogih suvremenih istraživanja. U Istri se upravo provodi jedno takvo istraživanje, vrijedno više od milijun kuna.

Gotova je godina od ukupno 4 istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost i porečkoga Instituta za poljoprivredu. Projekt Vinum Sanum trebao bi dati odgovor o ulozi vina u ljudskoj prehrani i utjecaju na zdravlje. 102 dobrovoljaca iz Istre i s Kvarnera ispija određena vina u predviđenim intervalima. Pod kontrolom znanstvenika i liječnika.

- Imali smo puno tih testova, puno psihotestova, analiza zdravstvenog stanja, krvi i ustanovilo se da ne škodi, dakle, ono što ne škodi je dobro, kaže jedan od dobrovoljaca Roberto Terzolo.

Sada dobrovoljci ispijaju 2 dl dnevno zrelu malvaziju i teran. Prije toga probali su ih svježe.

- Cilj nam je promovirati zdrave, pozitivne zdravstvene učinke naših autohtonih sorti, rekla je Sanja Radeka, voditeljica projekta "Vinum Sanum".

Kraj projekta je Božić 2022. godine. Do tada će se brojne autohtone sorte, obrađene različitim tehnologijama, na mnogim dobrovoljcima iskazati. A oni na brojnim testovima proći ili pasti. I vjerojatno će se opet potvrditi ona stara s početka priče: "Pij malo, pij dobro". Samo ovaj put - sa znanstvenim pečatom.