Dan maturanata uz Quadrillu

Zagrebački maturanti i ove su se godine pridružili svojim kolegama iz ostalih hrvatskih gradova i europskih zemalja u plesanju Straussove Quadrille. Želja im je po broju sudionika u sinkroniziranu plesu ući u Guinnessovu knjigu rekorda. To je treći puta da su hrvatski maturanti sudjelovali u pokušaju rušenja rekorda. 

Sadašnji rekord, onaj iz 2008., drži 27.040 maturanata iz sedam zemalja koji su istodobno plesali na tu skladbu. Na podužem popisu hrvatskih gradova koji sudjeluju od ove su godine još Zadar, Čakovec i Petrinja, rekla je pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Jelena Pavičić-Vukičević.

Maturanti su se uoči početka plesa izjasnili protiv nasilja, što su zatim simbolički potvrdili i plesanjem. Maturante je na Trgu bana Jelačića kratko pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželjevši im lijepu i ugodnu zabavu za njihov dan te uspješan nastavak školovanja.

Zagrebački su maturanti zatim u velikoj šarenoj povorci krenuli prema Bundeku. Bile su tu modne mačkice u rozim majicama, maturanti iz strojarske u majicama Sve bi cure ljubile strojare, a bilo je i maturanata od kojih su, kako im piše na majicama, željeli jedno, a to su dvije stvari: red, rad i disciplina.

Uz bučnu glazbu DJ-a u posebnom kamionu na početku povorke i neizbježne maturantske rekvizite - zviždaljke i brašno, maturanti su krenuli Praškom, preko Zrinjevca i Strossmayerova trga do Tomislavovog trga, zatim Mihanovićevom, Miramarskom, Ulicom grada Vukovara, Ulicom Hrvatske bratske zajednice do mosta Slobode i Bundeka.

Ondje ih zabavljaju In pulso, Vatrene ulice, Adastra, Rock master and Ervin Baučić, Elemental, Žiga i bandisti, Conect, Funky town and Ivana Kindl, a najizdržljiviji među njima dočekali su bendove Vatra, Prljavo kazalište i Majke.

O maturantima na Bundeku brine nekoliko ekipa hitne pomoći, zaštitarska služba, vatrogasci i policija.

I u drugim gradovima Hrvatske maturanti su također pod nadzorom policije na organiziranim proslavama. U mnogim su gradovima ispražnjene fontane zbog poznate navade kupanja u njima.

Brašno im nažalost nije zabranjeno tako da nedužni prolaznici ni ove godine nisu pošteđeni maturantskog veselja.