I Clooney se uključio u raspravu o "prebijelom" Hollywoodu

Dan pošto su redatelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith objavili da će bojkotirati dodjelu Oscara jer među nominiranim glumcima nema afroamerikanaca, i jedna od najvećih filmskih zvijezda George Clooney ocijenio je da u Hollywoodu manjine nisu dovoljno zastupljene.

Drugu godinu zaredom crnih glumaca nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji, što je počelo izazivati polemike u Sjedinjenim Državama.

Prije desetak godina Akademija je radila mnogo bolji posao, rekao je Clooney za Variety.

Godine 2005. Morgan Freeman i Jamie Foxx osvojili su glumačke Oscare, a Catalina Sandino Moreno, Don Cheadle i Sophie Okonedo bili su među nominiranima.

Po Clooneyju, problem nije samo u 6000 članova američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS), koji su većinom stariji bijeli muškarci, nego i u tome što se snima mali broj filmova u kojima predstavnici manjina imaju važnije uloge.

Kakve oni imaju opcije na filmu? Posebno u kvalitetnim filmovima, zapitao se slavni glumac.

Mislim da afroamerikanci imaju svako pravo reći da ih Hollywood ne predstavlja dovoljno, rekao je Clooney, dodavši da je hispanicima situacija još i gora.

Za njih mora biti više prigoda za njih nego što ih ima danas. Moramo bolje od toga. Bili smo na boljem od toga, poručio je Clooney.