Na hrvatskoj granici niču mikronacije kao gljive poslije kiše

Liberland, koji je 'osvanuo' na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske, nije jedina samoproglašena neovisna suverena mikrodržava na Balkanu, na granici sa Slovenijom osvanula je još jedna: Kraljevstvo Enclava.

Uhićen "predsjednik Liberlanda"


Ova "najmanja država na svijetu", kako se opisuju na službenoj internet stranici, nema glavnog grada, zastavu ni himnu, ali baš kao i Liberland, ima moto: Civis Totius Mundi (građanin cijelog svijeta).

Ova mikrodržava prostire se na 100m2, ustavna monarhija oblik je vlasti na koju su se odlučili, a službenih jezika je nekoliko: engleski, poljski, slovenski, hrvatski i kineski. Monarh je Enclav 1, dok premijer nije odabran.Platno sredstvo je virtualna valuta Dogecoin, na internetu poznata kao ironična alternativa Bitcoinu.

Ova mikronacija smjestila se na parceli na hrvatsko-slovenskoj granici, a proglasio ju je 23. travnja 2015. poljski turist K. Wrona. Nakon posjeta selu Brezovica saznali su od lokalnog stanovništva da postoji dio zemlje koji ne pripada ni Hrvatskoj ni Sloveniji, pa su odlučili zatražiti ga za suverenu državu, Kraljevinu Enclavu, kazali su svojedobno za portal index.