Sve što trebate znati o lijekovima

Danas smo govorili o lijekovima, ne sa željom da kažemo kako nam ne trebaju ili kako često pretjerujemo s upotrebom, ili kako ih treba izbaciti. Željeli bismo da naši gledatelji budu svjesni nekih izazova s kojima se susreće farmaceutska industrija, marketing lijekova, liječnici, i najvažnije - pacijenti. Nedavno je predstavljena knjiga Loši lijekovi, britanskog autora Bena Goldacrea koja otvara zanimljive teme.

Dr. sc. Antonio Šiber, znanstveni savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu i prof. dr. sc. Livia Puljak, izvanredna profesorica i znanstvenica Medicinskog fakulteta u Splitu govorili su o lijekovima, farmaceutskoj industriji i istraživanjima i testiranjima lijekova.

Prof. dr. sc. Livia Puljak, izvanredna profesorica i znanstvenica Medicinskog fakulteta u Splitu, gdje je završila studij medicine i doktorirala. Trogodišnje postdoktorsko usavršavanje obavila je u SAD-u. Na Medicinskom fakultetu u Splitu radi od 2006. godine. Bavi se istraživanjem boli i medicinom utemeljenom na dokazima. Nakon edukacije u Kanadi 2008. godine je osnovala Hrvatski Cochrane ogranak, neprofitnu organizaciju pri Medicinskom fakultetu u Splitu čiji je cilj promocija medicine utemeljene na dokazima. Prevela je na hrvatski jezik knjigu Gdje su dokazi? koja na jednostavan način objašnjava kako možemo znati da su terapije sigurne i učinkovite. Portal Dokazi u medicini pokrenula je 2014. godine.

Dr. sc. Antonio Šiber, znanstveni je savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu. Bavi se biofizikom, nanoznanošću i fizikom meke tvari. Objavio je 50 radova u međunarodnim znanstvenim časopisima. Na poslijediplomskom studiju biofizike na zagrebačkom PMF-u vodi kolegij Molekularna biofizika. Objavio je dvije knjige: Svemir kao slagalica (2005), i Problem promatrača(2009).