Tradicionalna kineska medicina

Tradicionalna kineska medicina jedan je od najstarijih medicinskih sustava čija je povijest duga oko 5000 godina. Kineska medicina čovjeka promatra i liječi kao cjelinu tj. razumijevanjem svih simptoma. Važnu ulogu u tome  ima i prehrana. Što je najbolje u hladnim zimskim mjesecima, otkrio je Darko Jurić, terapeut tradicionalne kineske medicine.

Drevna znanja tradicionalne kineske medicine proširila su se daleko izvan granica Kine i imaju svoju primjenu u gotovo cijelom svijetu. Nekoliko je ključnih razlika između tradicionalne kineske medicine i zapadnjačke konvencionalne. Zapadna medicina više se bazira na tretiranju simptoma, ako imamo simptom želimo ga se riješiti. Sve druge prirodne medicine poput tradicionalne kineske koriste simptome kao jedan pogled u čovjeka da se vidi što se u čovjeku događa, objašnjava Darko Jurić. Tradicionalna kineska medicina smatra da je odnos između ljudskog tijela i vanjskog okoliša te organa i tkiva u tijelu u stalnoj opoziciji ili jedinstvu. Kada je stanje dinamičnog balansa razbijeno, a tijelo se ne može samostalno regulirati, nastaje bolest. Različiti tretmani, prirodni sastojci i pripravci koriste se kako bi čovjeku poboljšali zdravstveno stanje. Tako vakuum terapija ili terapija čašama na površinu izvlači toksine. Simptomi se na taj način ne potiskuju, nego se pomoću njih nastoji otkriti što nije u redu.

Vakuum terapija pomaže i kod respiratornih problema, snižava krvni tlak i umanjuje bolove u vratu i leđima. Tradicionalna kineska medicina bazirana je na principu meridijana, točnije 12 osnovnih. Na meridijan točkama ili akupunkturnim točkama na tom meridijanu direktno kad ih punktiramo, iglom komuniciramo s tim organom, bilo to jetra, bubrezi , srce, želudac... Prije nego radimo taj tretman trebalo bi upoznati osobu i znati o čemu se radi, što ih muči i nekako to sve povezati. Interesira nas što jede, pije, koliko se kreće. Nije poanta da se fokusiramo samo na njihov problem ili simptom. Nego to je njihova osobna priča, ističe terapeut Jurić. Njihova osobna priča određuje terapije, potrebne tretmane, ali i prehranu koja ima važno mjesto u tradicionalnoj kineskoj medicini. U zimskim mjesecima preporučuje se kurkuma u bilo kojem obliku, ali i neizbježni češnjak. No, najvažnije od svega je kombinacija namirnica i ljekovitog bilja kako bismo dobili obrok koji djeluje podjednako na cijeli organizam.