Možda niste znali o Oscarima…

Crveni tepih je spreman, zlatni kipići na broju, a svečana odjeća već izvađena iz ormara - sve je spremno za 87. svečanu dodjelu nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Vrijeme je da se prisjetite ili naučite pokoju novost iz bogate povijesti najpoznatije svjetske filmske nagrade.
Prvog je Oscara, za najboljega glumca, dobio Emil Jannings za uloge u filmovima The Last Command i The Way of All Flesh 1929. godine.

Najkraća svečanost dodjele Oscara održana je 1929. Svi kipići uručeni su u samo petnaest minuta, a pobjednici su znali da su osvojili nagrade čak tri mjeseca prije.
Samo tri puta u svojoj dugoj povijesti ova je svečanost bila odgađana. Godine 1938. zbog poplava u Los Angelesu, godine 1968. nakon atentata na Martina Luthera Kinga i 1981. nakon pokušaja atentata na predsjednika Ronalda Reagana.

U povijesti dodele Oscara pamte se i najveći filmovi gubitnici. Riječ je o ostvarenjima koja su bila nominirana u više kategorija, a na kraju nisu osvojila nijednu nagradu. Film The Turning Point Herberta Rossa (1977.) i Boja purpura Stevena Spielberga (1985.) bili su nominirani u čak jedanaest kategorija, ali nisu osvojili nijednu nagradu!

Jeste li znali da slavni redatelj Alfred Hitchcock nikada nije osvojio Oscara, iako je bio nominiran čak šest puta. Akademija mu je ipak odala priznanje uručivši mu 1979. Oscara za životno djelo. Povijesni spektakl Victora Fleminga Prohujalo s vihorom najduži je film koji je osvojio Oscara - traje tri sata i 54 minute, dok je najkraći bio Marty od samo 93 minute.

Jedini film koji je osvojio najviše Oscara (čak osam), a da među njima nije bio i onaj za najbolji film, jest mjuzikl Boba Fossa Cabaret.

Samo su tri žene nominirane u kategoriji za najboljeg redatelja. Riječ je o Talijanki Lini Wertmüller za režiju filma Pasqaualino Settebellezze (1975.), Novozelanđanki Jane Campion za režiju drame The Piano (1993.) i Sofiji Copolli za režiju ostvarenja Lost in Translation.

Slavni Woody Allen godinama je izbjegavao dolazak na najveću filmsku svečanost zbog svojih redovitih nastupa ponedjeljkom u jazz klubovima. Nakon terorističkog napada na New YOrk 2001. ipak se pojavio i najavio kratki film baš o Velikoj Jabuci.Veliki Akira Kurosawa za Oscara je bio nominiran samo jednom. Godine 1990. nagradu za životno djelo uručili su mu njegovi najveći fanovi - Steven Spielberg i George Lucas.
    
Pamtimo i trenutak s dodjele Oscara 2003. kada je najboljim glumcem proglašen Adrien Brody za maestralnu ulogu u Pijanistu. Nagradu mu je uručila zgodna kolegica Halle Berry, koju je Brody od silnog oduševljenja strastveno poljubio na pozornici.

Marlon Brando osvojio je Oscara za ulogu Vita Corleonea u Kumu 1973., ali je odbio primiti nagradu zbog tretmana Indijanaca u filmskoj industriji. Po svoj kipić poslao je djevojku Sacheen Littlefeather, aktivisticu pokreta za prava američkih starosjedilaca. Tom je prigodom odjenula haljinu plemena Apache.

Brojne glumice iako su bile planetarno poznate nikada nisu nagrađene Oscarom, primjerice Marilyn Monroe, Greta Garbo i Judy Garland. Glumci poput Richarda Burtona i Petera O’Toolea imali su sedam nominacija, a ostali su bez ijednog kipića, što ih svrstava u sam vrh gubitnika kada je riječ o prestižnoj nagradi.

Tko će biti dobitnici, a tko gubitnici ovoga puta, provjerite uz HTV u noći na ponedjeljak.