Upoznajte gospodina Oscara

Akademijinu nagradu za zasluge, poznatiju kao Oscar, dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti još od 1929. Statuetu je dizajnirao MGM-ov dizajner Cedric Gibbons, a u trodimenzionalnom obliku izradio ju je kipar George Stanley.

Kipić prikazuje viteza koji drži mač u prekriženim rukama stojeći na postolju koje predstavlja filmsku vrpcu. Svaki krug na vrpci predstavlja glavne grane Akademije: producente, redatelje, scenariste, glumce i tehničare.
Današnji kipić visok je točno 34 centimetra, promjera 14 cm, a teži tri kilograma i 85 grama. Popularni kipići u početku su rađeni od pozlaćene bronce, a danas od posebne legure bakra, kositra, nikla, srebra i dvadesetčetverokaratnog zlata. Tijekom Drugogq svjetskog rata pobjednici Oscara su umjesto zlatnih statueta osvajali gipsane, zbog nestašice materijala.


Kipiće od 1982. proizvodi tvrtka R.S.Owens, a stoje oko 18.000 dolara po komadu. Za svaku se dodjelu Oscara proizvede od 50 do 60 ručno izrađenih statueta. Zanimljivo je napomenuti da je za jedan kipić potrebno angažirati dvanaest ljudi koji neprekidno rade dvadeset sati. Nakon objave nominacija nagrade se pakiraju i šalju na mjesto dodjele, a prije nego što ih dobitnik ponese kući na svakoj se statueti gravira njegovo ime.

Legemda kaže da je bibliotekarka Akademije Margaret Herrick primijetila da statuete nalikuju na njezina ujaka Oscara i tako je najpoznatiji kipić u svijetu dobio ime.

Tko će ove godine ići kući u zlatnome društvu, provjerite na Prvome programu u noći na ponedjeljak.