Pipi Duga Čarapa u novom izdanju - cenzurirana

Pipi Duga Čarapa, izmišljeni lik pokojne švedske književnice Astrid Lindgren, ove godine slavi 70. rođendan i u skladu s modernim vremenima knjiga više neće sadržavati opis koji se smatra rasističkim.

U originalnoj priči otac Pipi Duge Čarape živi u Južnim morima, gdje je "crnački  kralj" - referenca koja se posljednjih godina kritizira kao rasistička. U travnju će biti objavljeno obljetničko izdanje knjige i u njoj će Pipin otac biti "kralj Južnih mora", rekla je Karin Nyman, kći Astrid Lindrgen, koja s ostalim članovima obitelji ima izdavačka prava na njezina djela.

Odlučili smo zamijeniti stari opis jer vrijeđa. Autorica Pipi Duge Čarape nikad ne bi prihvatila da Pipi vrijeđa ijedno dijete, rekla je Nyman.

Lindgren je umrla 2002. u dobi od 94 godine. O Pipi je napisala tri knjige, prvu 1945., koje su poslije stopljene u jednu. Prevedene su u 70 zemalja i prodane u više od 60 milijuna primjeraka.

U razgovoru za list "Dagens Nyheter" Nyman je rekla da obitelj nekoliko godina razmatra tu promjenu i da joj se ona najviše protivila. Izraz "negro" (crn) sve do šezdesetih godina imao je status prihvatljivoga i nije se rabio pejorativno kao primjerice "nigger". Nyman je dodala da se predomislila kad je shvatila da bi ljude svejedno mogla povrijediti.

Pipi, kojoj je u prvoj knjizi devet godina, nekonvencionalna je zaigrana djevojčica superljudske snage koja ne poštuje autoritete, a doživljavaju je i kao feminističku ikonu, aktivisticu za ljudska prava i junakinju u borbi za slabe i potlačene.