[VIDEO] Svjetski je dan zimskog bicikliranja na posao

Nije danas "običan" petak 13. već se obilježava i "Svjetski dan zimskog bicikliranja na posao", na koji se prijavio rekordan broj Zagrepčana i Zagrepčanki.

Winter Bike to Work Day
je projekt pokrenut prije dvije godine u Kanadi a povezuje svjetske gradove čiji stanovnici su se obvezali voziti bicikl na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike. Prošle godine se i Zagreb priključio kao jedan od gradova, pa volonteri Sindikata biciklista kroz jutro kod brojača bicikala u Vukovarskoj dijele simbolične poklone svim građanima koji su se odlučili ići na posao biciklirajući.


Foto: Goran Stanzl/PIXSELL                                     

Na internetskoj stranici Winter Bike To Work Day postavljena je interaktivna karta svijeta na kojoj su simboličnim pahuljicama obilježeni ljudi iz cijelog svijeta koji su se obvezali da će 13. veljače biciklom na posao kakvi god bili vremenski uvjeti - mećava, smrzavica ili vjetar.
Veliki odaziv u Hrvatskoj

Zagreb bi po broju prijava mogao biti svjetski broj jedan, ali treba pričekati službene rezultate. Pahuljice su na kartu ostavili i biciklisti iz Belog Manastira, Vinkovaca, Đakova, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Bjelovara, Koprivnice, Petrinje, Kutine, Dugog Sela, Siska, Karlovca, Gospića, Rijeke, Poreča, Pule, Krka, Zadra, Biograda, Trogira, Brača, Visa, Metkovića, Dubrovnika i ostalih gradova.

Prijavom i postavljanjem svoje pahulje na kartu svaki je pojedinac promicao Hrvatsku u ovom svjetskom pokretu, ali i pokazao zimskim službama diljem Lijepe Naše kako snijeg treba čistiti i s biciklističkih staza i traka, poručuje Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista.
"Hladne ruke, toplo srce - hvala što vozite bicikl iako je hladno!"


Naravno, naglasak akcije je na biciklirati, a ne na posao, pa tko god ide u školu, fakultet ili do dućana biciklom jednako tako može sudjelovati.

Pozivaju i kafiće, restorane i druge da se pridruže. U akciju su se uključili i zaposlenici danske ambasade koji su veliki zagovornici bicikliranja, a na ulice je vraćen i Nextbike, sustav javnih bicikala, pa svatko može sudjelovati, čak i ako nema vlastiti bicikl!