Ljubav na poslu povećava produktivnost

Ljubav ne bira vrijeme ni mjesto, a kako na poslu provodimo dobar dio dana, postoji vjerojatnost da nam se tu i dogodi. Portal MojPosao proveo je istraživanje na više od 600 ispitanika i otkrio kakve posljedice nosi ljubav na poslu.

Većina ispitanika (82%) bila je upletena u vezu na poslu koja nije posve prijateljska ili poslovna. U prosjeku je takva veza trajala godinu dana i devet mjeseci. Bez obzira na dob, ispitanici svih dobnih skupina u podjednakoj su se mjeri upuštali u ljubavne veze na radnom mjestu.

Ovisno o stručnoj spremi, ispitanici sa srednjom stručnom spremom su se u nešto većoj mjeri upuštali u ljubavne veze na poslu nego ispitanici s višom i visokom stručnom spremom, dok su oni koji su priznali da su na radnom mjestu imali nešto više od prijateljskog odnosa, gotovo polovica priznaje da se radilo o ozbiljnoj ljubavnoj vezi.


.

Većina ispitanika je neki oblik ljubavnog odnosa s osobom s posla imala upravo s kolegom, petina ispitanika imala je vezu s nadređenom osobom, a samo je 9% ispitanika imalo vezu s podređenom osobom.

Kada je u pitanju skrivanje ljubavne veze na poslu, malo više od trećine ispitanika  uspješno je sakrilo svoju vezu od ostalih kolega. Svoju vezu na poslu nije uspjelo sakriti 42% ispitanika, dok ih 19% nije ni pokušalo sakriti.

Seks na poslu

Kada je u pitanju seks na radnom mjestu, čak četvrtina ispitanika imala je seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade. Polovica ispitanika prakticirala je seks u svom uredu, dok je trećina seksualne odnose imala u spremištu, a 30% u toaletu.U tuđem uredu seksualne odnose je imalo 16% ispitanika, a četvrtina  u sobi za sastanke.Više muškaraca nego žena  priznalo je da su imali seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade.

Malo više od petine ispitanika imalo je isključivo seksualni odnos s osobom s posla, dok ih je manji broj samo bezazleno koketiralo, dok je uzajamni platonski odnosno doživjelo je 14% ispitanika. Žene se na poslu češće upuštaju u ozbiljnu vezu, dok se muškarci češće upuštaju u isključivo seksualne odnose. Ispitanici s visokom stručnom spremom u većoj mjeri od ostalih ispitanika imaju ozbiljnu ljubavnu vezu dok ispitanici s višom stručnom spremom češće nego drugi imaju odnos baziran isključivo na seksu..Utjecaj veze na obavljanje radnih zadataka

Najviše ispitanika, od onih koji su imali vezu na poslu, izjavilo je da veza nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka, dapače pozitivno je utjecala jer im je dala novi poticaj za rad.Da je veza imala negativan utjecaj na koncentraciju priznaje 11% ispitanika te objašnjavaju da su imali problema sa suzdržavanjem i maštanjem.

Brakom je ljubav s posla okrunilo 16% ispitanika, 54% ih je prekinulo vezu, dok je trećina ispitanika još u vezi s osobom s posla.

Zabrana izlaska s kolegama

Svega 10% ispitanika izjavilo je da im je na poslu zabranjeno izlaženje s kolegama, dok tri četvrtine ispitanika navodi kako u tvrtki u kojoj rade nemaju takvu odredbu.

Bez obzira na veličinu, tvrtke rijetko imaju odredbu o zabrani izlaženja s kolegama. Odredbu o zabrani (bilo formalnu, bilo neformalnu) ima 12% velikih tvrtki te 10% srednjih i 10% malih tvrtki.