"Masne godine" odnose žrtve u starosti

Ljudima s blago povišenih kolesterolom u dobi između 35. i 55. godina rizik od srčanih oboljenja može narasti čak i do 40 posto, zaključak je studije koju prenosi BBC.

Stoga se obavezno preporuča kontrola razine kolesterola, ističu autori koji su pratili oko 1.500 ispitanika. Masne godine odnose žrtve, upozorili su.

Premda svaka osoba s umjereno povišenom masnoćom u krvi neće zbog te boljke morati uzimati lijekove, može imati koristi od promjene načina prehrane i veće tjelesne aktivnosti, rekla je Ann Marie Navar-Boggan, voditeljica studije objavljene u časopisu Circulation.

Ono što činimo krvnim žilama u 20-im, 30-im i 40-im izravno utječe na bolesti u starosti i ako čekamo do 50. ili 60. na prevenciju od srčanih bolesti, bit će kasno, dodala je.

Previše masnoća u krvi može prouzročiti postupno taloženje masnih tvari na stijenkama krvnih živla i suziti ih, što otežava protok krvi kroz srce, mozak i tijelo. Tada krvne žile mogu imati toliko naslaga da se osjeća srčana bol (angina pectoris) ili doživi srčani udar.