SAD: Na dražbi pismo engleske aristrokratkinje s Titanica

Pismo koje je vlastoručno napisala engleska aristrokratkinja koja je preživjela nesreću Titanica i ukrcala se u gotovo prazan čamac, zbog čega je nakon povratka kući doživjela osude, prodaje se na dražbi u Americi.

Vrijednost pisma na dvije stranice koje je Lady Duff-Gordon napisala nedugo nakon potonuća glasovitog broda, procjenjuje se između 4000 i 6000 dolara i od 15. do 21. siječnja će se prodavati na internetskoj stranici kuće RRauction i na dražbi u dvorani u Bostonu 22. siječnja.

U tom pismu naslovljenom na jednog prijatelja, Lady Duff-Gordon koja je tada imala 48 godina, žali se na prijam u Engleskoj gdje se čini kao da nismo učinili što smo morali, budući da smo preživjeli!!! Sramota.Pismo je napisala dok je trajala istraga o brodolomu (od 2. svibnja do 12. srpnja 1912.).

Lucy Duff-Gordon, 48-godišnja slavna modna kreatorica i njezin suprug Sir Cosmo Duff-Gordon (49), putnici u prvom razredu, ukrcali su se u čamac za spašavanje br. 1 u kojemu je bilo tek 12 preživjelih, među kojima sedam članova posade, a mogao je primiti 40 ljudi.

Par je optužen da je platio posadi da se ne vraća po unesrećene a te su se optužbe u istrazi pokazale neutemeljene.

Titanic, za kojeg se mislilo da je nepotopiv, potonuo je 15. travnja 1912. u sjevernom Atlantiku pošto je udario u ledeni brijeg, pri čemu je poginulo oko 1500 ljudi.