Drevni Indijci su "letjeli avionima" i operirali

Indijci su prije više tisuća godina "letjeli avionima" i kirurškim instrumentima provodili obdukcije na ljudskim tijelima, kaže se u studiji predstavljenoj u ponedjeljak na simpoziju od indijskoj znanosti u Mumbaiju.

Nakon što je lani hinduska desničarska stranka Bharatiya Janata (BJP) došla na vlast nadmoćnom izbornom pobjedom, znanstveni je kongres prvi put u svojoj stogodišnjoj povijesti održao sjednicu o drevnoj znanosti kroz sanskrt.

U nedjelju su predstavljeni radovi o kirurškim metodama, avijaciji i arhitekturi u Indiji tijekom vedskoga razdoblja (1750. do 500. p n. e.), izvedeni iz vedskih tekstova.

Poznavanje aeronautike opisuje se u sanskrtu u stotinu odjeljaka, osam poglavlja, 500 principa i tri tisuće stihova, kaže se u tekstu Ananda Bodasa i Ameye Jadhava, a prenosi list Times of India.

Drevne hindske sage govorile su prije sedam tisuća godina o avionima koji putuju iz jedne zemlje u drugu, s jednoga kontinenta na drugi i s jednoga planeta na drugi, rekao je Bodas dok je predstavljao svoje istraživanje.

Indijci iz vedskoga doba osmislili su 20 tipova oštrih instrumenata i 101 tupi instrument za kirurške zahvate, kaže se u tekstu Ashoka Nene, koji se temelji na drevnom hindskom tekstu Sushruti Samhiti.