Čitanje e-knjiga prije spavanja ometa san i škodi zdravlju

Prije spavanja puno je bolje čitati "klasičnu" tiskanu knjigu, nego njezinu eletronsku verziju jer plavo svjetlo koje emitiraju tableti ometa san i smanjuje mogućnost koncentracije iduće jutro, pokazalo je američko istraživanje.

Istraživanje su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta Harvard, a rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tijekom dva tjedna dvanaest je sudionika pet dana uzastopno, četiri sata prije spavanja čitalo e-knjigu na iPadu ili njezinu tiskanu verziju. Ispitanicima koji su čitali e-knjigu trebalo je u prosjeku deset minuta duže da zaspu i bili su manje pospani jedan sat prije spavanja od onih ispitanika koji su čitali "običnu" knjigu.

Kod onih koji su čitali e-knjige primijećeno je i smanjeno lučenje melatonina, hormona koji potiče san, a osim toga, unutarnji biološki sat tih osoba bio je pomaknut i sljedeće im je jutro, čak i nakon punih osam sati sna, trebalo nekoliko sati više da se potpuno razbude i dosegnu istu razinu koncentriranosti kao i oni koji su čitali tiskanu knjigu.

Znanstvenici su zabrinuti da bi uporaba takvih uređaja, posebno među djecom i adolescentima, mogla izazvati trajni nedostatak sna.

Kvaliteta i trajanje sna smanjilo se tijekom proteklih pedeset godina, što je štetno utjecalo na zdravlje, upozorili su znanstvenici.

Nedavno istraživanje pokazalo je da 90 posto Amerikanaca koristi elektronske uređaje prije spavanja najmanje nekoliko dana u tjednu. Premda su u ovom istraživanju ispitanici čitali e-knjige na iPadu, znanstvenici ističu da i drugi uređaji mogu imati isti učinak.