Hollande za Božić dobio labradoricu

Francuski predsjednik Francois Hollande doveo je u Elizejsku palaču psa koji mu je zrakoplovom stigao iz Montreala.

Philae, mlada crna ženka labradora, stara tri mjeseca, pojavila su na Božić u predsjedničkoj palači. Savez bivših francuskih boraca Montreala, s kojima se Francois Hollande sreo tijekom puta u Kanadu početkom studenoga, poklonio je predsjedniku psa prije nekoliko dana, prenosi dnevni list Le Parisien.

Tim darom oni su mu zahvalili na posjetu tijekom kojega je nazočio komemoracijama kanadskim žrtvama dvaju svjetskih ratova.

Nakon konzultacija, predsjednik je odlučio kujicu nazvati Philae, prema europskom robotu koji je 12. studenoga sletio na komet Čurjumov-Gerasimenko, udaljen više od 500 milijuna kilometara udaljen od Zemlje.

Osim u djetinjstvu, Hollande nikada nije imao psa, a usvajanjem Philae on nastavlja tradiciju i predsjednički kontinuitet, šalio se jedan od njegovih savjetnika.

Njegovi prethodnici Valery Giscard d'Estaing, Francois Mitterrand i Nicolas Sarkozy su svi imali labradore tijekom boravaka u Elizejskoj palači, kao i Jacques Chirac koji je svoj drugi manadt završio uz malteškog bišona. Labrador Baltique pratio je Francoisa Mitterranda i na njegovu pogrebu 1996.