Agonija i ekstaza nošenja cipela u muzeju Victoria & Albert

Muzej Victoria & Albert u Londonu za iduće ljeto priprema izložbu posvećenu modi ekstremne obuće i načinu na koji je cipela kroz povijest odražavala ukuse i sklonosti te oblikovala identitet onih koji su je nosili, izazivajući često istodobno bolnu agoniju i ekstatičan užitak nošenja.

Izložba Cipele: užitak i bol, koja se otvara u tome muzeju 13. lipnja 2015., donosi dvjestotinjak pari cipela, od sandala dekoriranih zlatnim listićima kakve su nosile pripadnice visokoga roda u starom Egiptu, do elaboriranih estetskih rješenja nekih od najistaknutijih suvremenih svjetskih dizajnera.

Razmatrajući bolne aspekte nošenja obuće, te euforiju i opsesiju koju cipele mogu izazvati, izložba će kroz tri cjeline Transformacija, Status i Zavođenje - analizirati kulturnu ulogu i transformacijsku moć ekstremne obuće sve do najnovijih trendova u tehnologiji proizvodnje cipela koji omogućuju proizvodnju cipela sve viših potpetica i sve dramatičnijih oblika.

Među dvjestotinjak pari cipela iz svih krajeva svijeta i raznih povijesnih razdoblja pa sve do suvremenosti ističu se i plave Vivienne Westwood platforme zbog kojih se supermodel Naomi Campbell 1993. spotaknula na pisti.

Cipele najviše govore o onome tko ih nosi, one su onaj dio odjeće koji najviše razotkriva: one mogu biti prekrasni, skulpturalni predmeti, moćni pokazatelji spola, statusa, identiteta, ukusa te čak seksualnih sklonosti,kazala je kustosica Helen Persson.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 31. siječnja 2016., bit će izložene i baletne papučice koje je balerina i glumica Moira Shearer nosila 1948. u filmu Crvene cipelice, kao i brojne cipele koje su nosile ili se na bilo koji način vezuju uz istaknute povijesne ličnosti ili glumice kao što su kraljica Victoria, Marilyn Monroe, Sarah Jessica Parker ili Daphne Guinness, ali i brojni primjerci cipela velikih svjetskih dizajnera kao što su Christian Louboutin, Alexander McQueen, Sophia Webster, Manolo Blahnik i Prada.