Restorani razvoze pijane goste u Vijetnamu

Vijetnamski restorani organizirat će prijevoz gostiju koji su popili koju čašicu previše, prenose u utorak mediji najavljujući inicijativu nacionalnog odbora za sigurnost u prometu koja se pokreće u siječnju uoči proslave lunarne Nove godine.

Zaposlenici restorana obučeni za to, procijenjivat će jesu li gosti previše popili i pobrinut će se za njihov prijevoz do kuća te zbrinjavanje njihovh automobila.

Plan će prvo provoditi nekoliko odabranih restorana koji planiraju koristiti lokalne taksi prijevoznike i vlastita vozila.

Oni koji vole popiti radije će ići u restorane za koje znaju da će ih zbrinuti u slučaju da se napiju kaže jedan od vlasnika restorana uključenih u projekt.

Drugi pak vlasnici restorana dvoje oko toga je li plan izvediv. U mom restoranu svaki dan pije stotine vozača kaže vlasnik drugog restorana u Hanoju.Kako možemo organizirati dovoljno osoblja i taksija da ih odvezu kući? Ako angažiramo dodatno osoblje tko će to platiti? Mi novaca nemamo.

Na ulicama Vijetnama živote svake godine izgubi 12 tisuća ljudi, a prema policiji 70 posto prometnih nesreća u glavnom gradu rezultat je vožnje pod utjecajem alkohola.