U demokraciji su muškarci viši

Muškarci koji rastu u demokraciji vjerojatno će biti viši od onih koji su odrastali u komunizmu, stoji u novom istraživanju londonskog fakulteta ekonomskih i političkih znanosti (LSE).

Veza između demokracije i dobrobiti povezana je s kvalitetnijom prehranom, većim prihodima i životom oslobođenim društvenih i političkih okova.

U istraživanju čeških i slovačkih građana nakon pada komunističkog režima 1989., politički ekonomist LSE-a Joan Costa-i-Font i njegova kolegica Lucia Kossarova pronašli su jasnu razliku u visini između dvaju režima.

Slovaci rođeni u demokraciji u prosjeku su za centimetar i pol viši od sunarodnjaka rođenih u komunizmu. U prosjeku su dobivali 0,28 centimetara u visinu u svakoj godini demokracije. Česi su, pak, rasli 0,14 centimetara po godini demokracije, prenosi Hina.

Neobično je to da se od kraja komunizma promijenila samo visina muškaraca. Ženska statura ostala je ista i u Slovačkoj i u Češkoj. Vjerojatno je to odraz toga što im se život nije mnogo promijenio u demokratskom društvu.

Nova studija potvrđuje ranija ispitivanja provedena u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida. Zapadni Nijemci bili su viši od onih s istoka za centimetar, rekao je Costa-i-Font dodavši da je ta razlika nastala nakon gradnje Zida, a poslije pada visina se uravnotežila - među muškarcima.