U drevnoj grobnici u Amfipolu pronađen kostur

Arheolozi su pronašli ostatke kostiju u vapnenačkom grobu u golemoj drevnoj grobnici iz vremena Aleksandra Makedonskog na sjeveru Grčke, objavilo je tamošnje ministarstvo kulture.

Grobnica u Amfipolu najveća je drevna grobnica dosad otkrivena u Grčkoj i potaknula je očekivanja javnosti da se radi o počivalištu Aleksandra Makedonskog ili nekog člana njegove obitelji.

Aleksandar je umro u Babilonu, u današnjem Iraku, 323. godine prije Krista, ali nepoznato je gdje je pokopan. Grčko ministarstvo kulture takvu vjerojatnost odbacuje, ali smatra da nema sumnje da se radi o grobnici nekog uglednog Makedonca.

To je vjerojatno spomenik mrtvoj osobi koja je za života bila junak, znači smrtnik kojeg je društvo za života obožavalo. Jedino to može objasniti ovako veličanstvenu grobnicu kaže se u priopćenju grčkog ministarstva.

Točna lokacija Aleksandrova groba jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju kako je vjerojatno pokopan u Aleksandriji.
Kosti otkrivene u Amfipolu poslane su na analizu.Tijelo je bilo položeno u drveni lijes koji se s vremenom raspao. Kosti su pronađene unutar i izvan groba smještenog u najdubljoj komori u grobnici, dok su uokolo  razbacane i razne dekoracije iz tog vremena.

Iskapanja u Amfipolu, sto kilometara od Soluna, počela su 2012. Dvije godine poslije izazvala su pažnju svjetskih medija pošto je ustanovljeno da se radi o golemu kompleksu koji čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge i opasanom 500-metarskim mramornim zidom.

Od početka iskapanja u grobnici su pronađene i dvije mramorne karijatide. One podupiru unutarnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu.

Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija,a interes je potaknuo i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi spriječila mogući interes modernih pljačkaša grobova.