Kad groblja zasjaju

Nedvojbeno najposjećenija mjesta prošlog vikenda bila su groblja. Blagdan Svih Svetih i Dušni dan uvijek su pozivi da se prisjetimo dragih osoba kojih više nema među nama. Cvjetni aranžmani i plamen svijeća učine ih čarobnim mjestima. Prvi put kad sam posjetila hrvatska groblja na taj datum, bila sam oduševljena prizorom.


Iako je Hrvatima paljenje svijeća na groblju dio tradicije, meni koja sam došla iz druge kulture, taj prvi susret s osvijetljenim grobovima ostaje duboko urezan u pamćenje. Bilo je to prije 11 godina na jednom malom seoskom groblju u Slavoniji. Snijeg je bio zabijelio krajolik. Tog mračnog poslijepodneva svjetlost se odražavala u snijegu. Ponesena čarobnim prizorom, satima sam onuda šetala.


Pogled iz drugog kuta


U Argentini nema običaja paljenja svijeća na grobovima. Ukrašavanje je ograničeno isključivo na cvjetne aranžmane. Tako je moj prvi korak ka hrvatskim grobljima za blagdan Svih Svetih, promijenio moj način gledanja na njih.


Inače su mi to bila tužna mjesta koja sam posjećivala silom prilika, držeći da moji najmiliji koji više nisu dio zemaljskoga svijeta zauvijek žive u meni, pa su tamo samo njihovi posmrtni ostaci. Ali sada na njih gledam kao na mjesta mira, susreta dvaju svijetova, materijalnog i onog duhovnog, koji često zanemarujemo.


“Nekroturizam”?


Turistički obilazak groblja već duže dobiva sve više simpatizera. Može zvučati morbidno, ali oni koji se razumiju u tu tematiku tvrde kako, da biste do srži upoznali neko mjesto,  morate posjetiti tržnicu i groblje. Groblja su arhitektonski element od kulturne važnosti, kao što potvrđuju zagrebački Mirogoj, ili La Recoleta u Buenos Airesu - oba se nalaze na popisu najljepših 10 na svijetu.


Prema Udruženju europskih najznamenitijih groblja (ASCE) tri hrvatska groblja su na potpisu najvažnijih u Europi: zadarsko, varaždinsko i zagrebački Mirogoj. Dva posljednja su čak  u turističkoj “Europskoj ruti groblja” koja obuhvaća 60 groblja u 46 gradova u 18 europskih zemalja.


Sjaj Recolete


Kako se i Buenos Aires se može pohvaliti jednim od najraskošnijih groblja na svijetu, vrijedi reći nekoliko riječi o popularnoj Recoleti, koja je odavno postala turistička atrakcija. To je sve samo ne obično groblje. Grobnice djeluju više poput malih hramova - neke su kičaste i neumjerene, ali u svakom slučaju bogato ukrašene. Grob glasovite Evite Peron, primjerice, nezaobilazno je mjesto prilikom turističkog obilaska Buenos Airesa.


Mjesto za mrtve i žive


Svaki grad nesporno krije u svojim grobljima neodvojivi dio vlastite prošlosti. U natpisima na grobnicama mogu se otkriti važne ličnosti toga mjesta, zaboravljene ili neugasle legende, a dio povijesti također prenose spomenici i skulpture. Zato nas posjet groblju u pravom trenutku  može posebno iznenaditi ljepotom – pogotovo u zrcalu tople svjetlosti svijeća koje, na paradoksalan način, ožive vječna počivališta.


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.