Duga, hladna recesija

Izmjenjivale su se vlade, premijeri, ministri financija i gospodarstva, ali nikako da dođe do nekog velikog pomaka. Ono što je svima zajedničko: slažu se da rezova u proračunu treba biti i to čini se gotovo uvijek na teret onog dijela hrvatskih građana kojemu oni ne pripadaju. Čak nismo doživjeli ni simbolične poteze solidarnosti.


Još dva mjeseca dijele Hrvatsku od, prema mnogim prognozama, neizbježnog ulaska u sedmu godinu recesije. Prijedlog za još jedan rebalans proračuna najavio je ministar financija Boris Lalovac. Na sjednici Vlade u četvrtak trebali bismo saznati kakve je rezove pripremio, govorio je o žestokim uštedama u svim ministarstvima. Takav način rada trebao bi se nastaviti i u izradi proračuna za sljedeću godinu. Bilo bi lijepo kad bismo to zaista dočekali.


Djela, ne planovi


Jer dosad smo samo slušali razne planove, ali nismo vidjeli djela. Zadnji primjer je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Jučer je objavljen podatak da je u 2013. godine na parking za 17 vozila pred zgradom Ministarstva potrošeno preko 600 tisuća kuna.


Ne znam čudim li se više astronomskom iznosu ili broju vozila koje Ministarstvo ima na raspolaganju. Sad je najavljena i selidba Ministarstva sa svim pripadajućim agencijama u luksuznu poslovnu zgradu. Navodno će tako biti ostvarene uštede – u očima prosječnog građanina, u šestoj godini recesije, smanjenje troškova s 15 na 14 milijuna kuna zaista se ne može prikazati kao uspjeh.


Neracionalnost kao moto


Čini mi se da svi naši političari i sve naše vlade više mare za formu nego za sadržaj. Državni vrh, ministri, pomoćnici i ostali dužnosnici moraju voziti (odnosno biti voženi) u skupocjenim automobilima. Državne instititucije moraju biti smještene u centru grada ili luksuznim zgradama.


Čemu tolika zanesenost izgledom i reprezentativnošću kada je ta blještava slika toliko nespojiva sa hrvatskom stvarnošću? Neracionalost je svakako zajednički nazivnik mnogih odluka donesenih u recesijskim, naravno i predrecesijskim, godinama. I kako da onda ijedan građanin lakše podnese rezove i bolne mjere za oporavak stanja kad vlast ne daje baš nikakav primjer?


Nesretna sedma godina

Nadam se da će u našem slučaju sedma godina biti kobna za vezu s recesijom. Neka to bude samo ružna uspomena, loša situacija koju ćemo vrlo brzo moći zaboraviti. Sudeći po radu onih koji bi se trebali pobrinuti za takav scenarij, nama na kraju i ostaje samo nada.  A možda bi bilo dobro da taj raskid bude što bolniji i ružniji, kako bi se otrijeznili i oni kojima još nije toliko loše? Kako god bilo, većina nas će do tad morati stegnuti remen... Ili rezati kruh na još tanje kriške – bio on bijel ili crn.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.