Indija: Prokopali tunel od 40 m i orobili banku

Poduzetni lopovi prokopali su tunel dug 40 metara kako bi počistili sefove Punjab National Banka na sjeveru Indije i dočepali se plijena vrijednog više stotina tisuća dolara, piše mjesni tisak.

Kradljivci su počeli kopati u kući u susjedstvu banke, u državi Haryani, i prokopali tunel kojim su došli do dvorane sa sefovima te su ispraznili 77 sefova u kojima su bile stotine tisuća dolara novca, nakita i drugih vrijednosti, rekla je u utorak policija za agenciju Press Trust of India (PTI).

Da bi izveli ovo teško kazneno djelo lopovima nije trebala sofisticirana oprema jer je osiguranje bilo veoma slabo, istaknula je policija,no banka je to zanijekala.

Kradljivcima je posao bio lak budući da je pod u dvorani sa sefovima bio od običnog betona, rekao je Arun Nehra, glasnogovornik policije Haryane. Lako su ga provrtili jednostavnim željeznim alatom.

Banka je izjavila da je pod sagrađen po važećim propisima koje nalaže središnja banka, naime mora biti debeo dvadesetak centimetara.

Provalnici su možda dobili ideju iz bollywoodskog filmskog hita Dhoom u kojemu skupina motociklista smišlja plan za pljačku bankovnih sefova.

U stvarnom životu, ova drska krađa podsjeća na provalu stoljeća koju su 1976. u Nici izveli Albert Spaggiari i njegovi ortaci prokopavši tunel do sefova banke Societe Generale.