Škorić predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja

Redateljica Irena Škorić izabrana je za novu predsjednicu Društva hrvatskih filmskih redatelja. Na tom je mjestu naslijedila Antonija Nuića.

Svrha našeg Društva nisu samo promišljanje 'strategija' i 'vizija', FERA i globalne integracije, već uporna i čvrsta borba za prava i interese svih naših članova, što ću svakodnevno i činiti, izjavila je Škorić. Ovu će funkciju obnašati dvije godine.

Na izbornoj skupštini Društva Škorić je izabrana s 24 glasa, dok je njezina protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14 glasova. Novoizabrani članovi Upravnog odbora su Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec, koji su zamijenili dosadašnje članove - Vinka Brešana, Vlatku Vorkapić, Snježanu Tribuson i Danila Šerbedžiju.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i dobitnica je Rektorove nagrade. U proteklih petnaestak godina snimila je više od 30 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma te jedan dugometražni igrani film.

Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima. Osvojila je pedesetak nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama više od 200 festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovano je 1995. s ciljem demokratskih organizacijskih promjena domaće audiovizualne industrije te zaštite autorskih i drugih prava. Ima 114 redovitih članova svih naraštaja i audiovizualnih redateljskih kategorija. Član je europske federacije audiovizualnih redatelja FERA.