Slabljenje pamćenja kod žena u menopauzi mogla bi ublažiti hipnoza

Slabljenje pamćenja, na što se često žale žene u menopauzi, moglo bi se ublažiti pomoću terapije opuštanja hipnozom, izjavili su američki znanstvenici sa Sveučilišta Baylor koji su već proveli studije koje pokazuju da takva terapija također ublažava navale vrućine, poboljšava kvalitetu sna i smanjuje stres kod žena u menopauzi.

Njihovo prvotno istraživanje usredotočeno na iznenadne navale vrućine, poznatije kao valunge, pokazalo je da ih terapija opuštanja hipnozom smanjuje.

Međutim, usput su otkrili da ima puno drugih koristi, među kojima su značajno poboljšanje kvalitete sna i raspoloženja, prenosi Science Daily.

Jedna od znanstvenika, profesor psihologije i neuroznanosti Gary Elkins kaže da su san, raspoloženje i navale vrućine povezani sa smanjenjem estrogena te da to također utječe na pamćenje.

Hormonska terapija može povećati razinu estrogena, ali je također povezana s povećanim rizikom od raka dojke i kardiovaskularne bolesti kod nekih žena te zbog toga ona  radije odabiru prirodne terapije.