Elizabeta II. i Mickey Mouse na kovanicama otoka Niue

Otočić Niue u Južnome Pacifiku, koji se nalazi 2400 kilometara sjeveroistočno od Novog Zelanda, pustio je u optjecaj kovanice s otisnutim likom britanske kraljice Elizabete II. na jednoj te lika iz Disneyevih crtića, Mickey Mousea, na drugoj strani.

Riječ je o zlatnim i srebrnim novčićima čija stvarna vrijednost premašuje njihovu nominalnu vrijednost otisnutu na kovanici. Autori kovanica nadaju se potaknuti interes numizmatičara.

Sudeći prema dosadašnjem iskustvu to bi im moglo uspjeti. Naime, u samo 10 minuta nedavno je 'planulo' 1000 kovanica s likom Paška Patka, izjavio je je Simon Harding, direktor privatne novozelandske tvrtke Muzej novca koja ih je iskovala.

Zasad se najbolje prodaju novčići s likom Mickeyja, Plutona i Minnie. Razmjenjuju se za 80 eura iako im je vrijednost otisnuta na pismu samo 25 dolara.

Otočić Niue s 1400 stanovnika prikuplja rojaltije (naknade za iskorištavanje prava) od svake prodane kovanice. Niue je pridružen Novom Zelandu i nada se tim kovanicama u sljedećih 10 godina ostvariti zaradu od 4,5 milijuna dolara.