Prva Ruskinja poletjela prema ISS-u

Ruska raketa lansirana je danas s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) noseći u orbitu američko-ruski trojku među njima i prvu Ruskinju koja će boraviti na svemirskoj postaji vrijednoj 100 milijarda dolara.

Raketa Sojuz lansirana je u 22,25 sati noseći Rusa Aleksandera Samokutjaeva i njegovu sunarodnjakinju Elenu Serovu kao i aemričkog astronatuta Barryja Wilmora u orbitu oko Zemlje.

Dolazeća posada bi trebala stići na ISS nakon šest sati te se pridružiti timu koji čine ruski zapovjednik Maksim Suraev, američki inženjer leta Reid Wiseman i inženjer leta Alexander Gerst, njemački astronaut Europske svemirske agencije.

Suraeva posada koja je na postaji od svibnja trebala bi se vratiti na Zemlju u studenom. Dolazeća posada će biti na postaji 170 dana do ožujka.

Laboratorij 15 zemalja koji leti na visini od 420 km nadgledaju Rusija i Sjedinjene Države.

Nakon zahlađenja odnosa SAD-a i Rusije zbog krize u Ukrajini u svibnju je visoki ruski dužnosnik izjavio kako će Moskva odbiti američki zahtjev da se produlji korištenje postaje nakon 2020.

Serova (38), inženjer svemirske industrije, je tek četvrta Ruskinja koja je letjela u svemir. Bit će i prva Ruskinja na ISS-u čija je prva komponenta lansirana 1998.