"Revolucija" u Italiji: djeca mogu dobiti i majčino prezime

Tradicionalno patrijarhalno društvo poput talijanskog spremno je za "revoluciju", izjavila je zastupnica vladajuće Demokratske stranke (PD), pošto je donji dom parlamenta usvojio obiteljski zakon koji djeci dopušta da uzmu i majčino prezime.

Djeca u Italiji automatski dobivaju očevo prezime, osim ako vlasti ne prihvate posebne zahtjeve koji su suprotni ustaljenoj normi.  Takvu je praksu u siječnju kritizirao Europski sud za ljudska prava jer je nekompatibilan s načelom nediskriminacije.

Napokon žene više neće biti nevidljive. Mi ne uništavamo obiteljski identitet nego dajemo jednaki dignitet muškoj i ženskoj obiteljskoj povijesti i dajemo izbor roditeljima kako će to nasljeđe prenijeti dalje, objasnila je Michela Marzano za La Repubblicu, komentirajući to što je zakon u srijedu navečer prošao u donjem domu.

Po zakonu, roditelji će djeci moći dati jedno od svojih prezimena, ili oba. Ako se ne slože, novorođenčad će zakonski dobiti oba prezimena abecednim redom. Zakon omogućava i odraslima da očevom prezimenu dodaju majčino. Zakon još treba odobriti gornji dom parlamenta, Senat.